Η Αραδίππου έχει προσφέρει το μερτικό της στους αγώνες της πατρίδας για ελευθερία. Μετρά πεσόντες, αγνοούμενους, τραυματίες, αιχμάλωτους και βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

 

ΠΕΣΟΝΤΕΣ

Παύλος Μιχαηλάς, του Νικόλα Μιχαηλά και της Λεώνης Κ. Χατζηκακού. Γεννήθηκε στις 17.4.1938. Αποφοίτησε από το Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας. Έλαβε μέρος στον αγώνα της  ΕΟΚΑ 1955-59, στη διάρκεια του οποίου συνελήφθη από τους Άγγλους και φυλακίστηκε για τρεις μήνες. Πήρε μέρος στις μάχες της Μανσούρας ως εθελοντής, όπου και έπεσε στις 7 Αυγούστου 1964. Ήταν παντρεμένος με τη Mαίρη Κοντού. 

Παντελής Κοντός του Χρίστου και της Σταυρούς Κοντού. Γεννήθηκε στις 26.5.1944. Ήταν οικοδόμος. Πήρε μέρος στις μάχες της Μανσούρας ως στρατιώτης της Εθνικής Φρουράς, που μόλις είχε ιδρυθεί τότε. Έπεσε πολεμώντας στη Μανσούρα στις 8 Αυγούστου 1964.

Γεώργιος Ττοουλός, του Σταυρή Ττόουλου και της Φανούς Μπουκάλη. Γεννήθηκε στις 17.7.1954. Ήταν επιπλοποιός. Ως στρατιώτης της 182 Μοίρας Πυροβολικού πήρε μέρος στις μάχες ενάντια στον Τούρκο εισβολέα στην περιοχή Κερύνειας και έπεσε στις 20 Ιουλίου 1974.

 

 

 

Τάσος Παπαθανασίου του Σωτήρη και της Ελλούς Παπαθανασίου. Γεννήθηκε στις 18.5.1956. Ήταν οικοδόμος,  Μαζί με τον φίλο του Μάριο Σιαρή έπεσε στις 14 Αυγούστου 1974 στην περιοχή Καιμακλίου, πολεμώντας τους Τούρκους εισβολείς.

Μάριος Σιαρής του Χαμπή Σιαρή και της Μαρτούς Σωτηρίου. Γεννήθηκε στις 17.9.1956. Ήταν ελαιοχρωματιστής. Εκτελώντας τη στρατιωτική του θητεία, πήρε μέρος στις μάχες για απόκρουση του Τούρκου εισβολέα στην περιοχή Καιμακλίου όπου και έπεσε στις 14 Αυγούστου 1974.

Κυριάκος Καλλικά του Αντρέα Πιριπίτση και της Μαρούλας Χρίστου. Γεννήθηκε στις 25.10.1955. Ήταν οικοδόμος. Υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην περιοχή Κερύνειας, στο 251 Τ.Π., όταν έγινε η τούρκικη εισβολή. Ήταν αγνοούμενος  από τον Ιούλιο του 1974.Το καλοκαίρι του  2007 ανευρέθηκαν  τα οστά του, η ταυτότητα του εξακριβώθηκε με την μέθοδο DNA και  στις 9 Αυγούστου 2007 μέσα σε βαθύτατο κλίμα πένθους και συγκίνησης έγινε η κηδεία του. Της εξόδιου ακολουθίας στον ιερό ναό Αποστόλου Λουκά προέστη ο Μητροπολίτης Κίτου κ.κ. Χρυσόστομος και επικήδειο λόγο εκφώνησε ο κ. ΄Αντρος Κυπριανού, Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ και Βουλευτής. Τα οστά του ήρωα τάφηκαν στο νέο κοιμητήριο Αραδίππου με στρατιωτικές τιμές.

Στέλιος Ελευθερίου (Λειβαδιώτης) σύζυγος της Ελένης Μαρκή Νικολάτζιη. Γεννήθηκε στις 13.6.1949 και τελείωσε την Αμερικάνικη Ακαδημία Λάρνακας. Ήταν πατέρας δύο παιδιών, της Αναστασίας και του Μάρκου. Χάθηκε στην περιοχή Παλαικύθρου τον Αύγουστο του 1974. Η ταυτότητα του εξακριβώθηκε με τη μέθοδο DNA. Τα οστά του ήρωα τάφηκαν στο νέο κοιμητήριο Αραδίππου με στρατιωτικές τιμές στις 8 Αυγούστου 2010.

Λευτέρης Γεωργίου του Α. Γιωρκουδκιού και της Κατίνας Οιτηλίτη, γαμπρός του Αντωνουδκιού (σύζυγος Σταυρούλας Αντωνουδκιού) και πατέρας ενός παιδιού, του Μιχαλάκη. Γεννήθηκε στις 14.6.1947. Το επάγγελμά του ήταν βοσκός. Με την τούρκικη εισβολή κατατάχτηκε στην Εθνική Φρουρά  και πολέμησε στην περιοχή Παλαικύθρου, όπου χάθηκε τον Αύγουστο του 1974. Η ταυτότητα του εξακριβώθηκε με την μέθοδο DNA.  Τα οστά του ήρωα τάφηκαν στο νέο κοιμητήριο Αραδίππου με στρατιωτικές τιμές στις 14 Αυγούστου 2010.

 

Άλλοι πεσόντες

Παντελής Μιχαηλάς, σύζυγος της Θεογνωσίας Σάββα, δερματέμπορος. Γεννήθηκε το 1902. Δολοφονήθηκε από Τούρκους στην τούρκικη συνοικία της Λευκωσίας στις 4 Αυγούστου 1958.

Ιωάννης Καρύπης, σύζυγος της Σταυρούλλας Κ. Σακκά. Γεννήθηκε το 1936. Ήταν βοσκός το επάγγελμα. Δολοφονήθηκε από Τούρκους, ενώ έβοσκε το κοπάδι του στην περιοχή Σιεμισιή (κοντά στα Κελιά) στις 19 Ιουλίου 1958.

Κωστάκης Γ. Φράγκου, γιος του Γεωργίου και της Μαρίας Φράγκου. Γεννήθηκε στις 21.7.1948. Στις 4 Ιουλίου 1968  σκοτώθηκε σε δυστύχημα  στην περιοχή «Άσπρη Μούττη» του Πενταδακτύλου ύστερα από ανατροπή αυτοκινήτου της Εθνικής Φρουράς, στην οποία υπηρετούσε εκτελώντας τη στρατιωτική του θητεία.   

 

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ 

Γιαννάτζης Μ. Γιαννάτζη, του Μιχάλη Γιαννάτζη και της Κυριακούς Σπυρή. Γεννήθηκε στις 6.6.1955. Ήταν κρεοπώλης το επάγγελμα. Ήταν λοχίας των τεθωρακισμένων. Εξαφανίστηκε στην περιοχή του Αγίου Ερμολάου Κερύνειας τον Αύγουστο του 1974.

Δημήτρης Β. Φιλής, του Βασίλη Φιλή και της Νϊνας Μιχαήλ. Γεννήθηκε στις 22.5.1955. Ήταν επιπλοποιός. Κατά την τουρκική εισβολή υπηρετούσε τη θητεία του στο 251 Τ. Π. στην Κερύνεια. Είναι αγνοούμενος από τον Ιούλη του 1974.

Δημήτρης Κοντονικόλα,του Μιχάλη Κοντονικόλα και της Γεωργίας Πίτσιλλου. Γεννήθηκε στις 10.11.1954. Τελείωσε την Επαγγελματική Σχολή Λάρνακας με την ειδικότητα του σερβιτόρου. Υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία, όταν άρχισε  η εισβολή και πολέμησε στην περιοχή του Πενταδακτύλου. Θεάθηκε για τελευταία φορά στην περιοχή της Άσπρης Μούττης  του Πενταδάκτυλου τον Αύγουστο του 1974.

Δημήτρης Μωυσής (Λυμπιανός), σύζυγος της Νίκης Δημήτρη Κουντουρά, πατέρας ενός παιδιού, της Αιμιλίας. Γεννήθηκε την 1.3.1951. Κατατάχτηκε με την επιστράτευση ως έφεδρος και χάθηκε τον Αύγουστο του 1974 στην περιοχή Κυθρέας.

Κωστάκης Ζαχ. Συμεού, του Ζαχαρία Λοϊζή και της Καλλισθένης Σακκά. Γεννήθηκε στις 18.6.1955. Ήταν οικοδόμος. Υπηρετώντας τη στρατιωτική του θητεία, όταν έγινε η τουρκική εισβολή, πολέμησε στην περιοχή Καραβά-Λαπήθου, όπου και θεάθηκε για τελευταία φορά τον Αύγουστο 1974.

Μιχάλης Παγώνης, του Παντελή Παγώνη και της Λουκίας Σπυρή. Γεννήθηκε στις 28.2.1952. Απόφοιτος του Ξενοδοχειακού Τμήματος της Τεχνικής Σχολής Λάρνακας, εργαζόταν στον ξενοδοχειακό τομέα. Κατατάχτηκε στην Εθνοφρουρά με την επιστράτευση ως έφεδρος ανθυπολοχαγός. Αγνοείται από το 1974. Θεάθηκε για τελευταία φορά τον Ιούλιο του 1974 στην περιοχή του Αεροδρομίου Λευκωσίας.

Νίκος Κυριάκου (Κακή), του Κυριάκου Δημήτρη και της Μαρίας Γ. Φράγκου. Γεννήθηκε το 1946. Το επάγγελμά του ήταν βαλιτσοποιός. Ήταν σύζυγος της Έλλης Μ. Ζαπτιέ και πατέρας πέντε παιδιών της Μιράντας, της Μαρίας, του Μιχαλάκη, της Παρασκευής και του Κυριάκου. Χάθηκε τον Αύγουστο του 1974 στην περιοχή Παλαίκυθρου.

Σάββας Χατζηματθαίος, του Ματθαίου Χατζηματθαίου και της Θέκλας  Βασιλείου. Γεννήθηκε στις 25.3.1954 και τελείωσε το Γυμνάσιο Αγίου Γεωργίου. Το 1974 υπηρετούσε στην Εθνική Φρουρά στην περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς. Αγνοείται από τον Ιούλιο του 1974.

Φίλιππος Ντουρής, του Παναγή Ντουρή και της Παρασκευούς Σολωμή, σύζυγος της Μαρούλας Αδάμου και πατέρας ενός παιδιού, του Πανίκου. Γεννήθηκε στις 12.4.1948. Ήταν οικοδόμος το επάγγελμα. Με την τουρκική εισβολή υπηρετούσε στην εθνοφρουρά ως έφεδρος στην περιοχή Παλαίκυθρου και είναι αγνοούμενος από τον Αύγουστο του 1974.

Χρίστος Ερμογένη, του Δημήτρη Ερμογένη και της Παναγιώτας, σύζυγος της Νίτσας Στεφανή και πατέρας τριών παιδιών του Παναγιώτη, του Στέφανου και του Δημήτρη. Γεννήθηκε στις 9.7.1943. Ήταν οικοδόμος το επάγγελμα. Υπηρετούσε στην περιοχή Παλαίκυθρου ως έφεδρος, όπου και θεάθηκε για τελευταία φορά τον Αύγουστο του 1974.

 

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΕΝΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

Στις μάχες για την απόκρουση των Τούρκων εισβολέων το καλοκαίρι του 1974 τραυματίστηκαν οι πιο κάτω:

  • Μάμας Καζάζης
  • Λούκας Κουλουράς 
  • Παύλος Στεφάνου
  • Χρίστος Μήτρου 
  • Γεώργιος Π. Σκουρουμούνης

 

ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ

Οι πιο κάτω συνελήφθησαν από τους Τούρκους και, αφού κρατήθηκαν ως αιχμάλωτοι για δύο ή τρεις μήνες στις φυλακές της Τουρκίας στα Άδανα και στην Αμάσια, αφέθηκαν ελεύθεροι κατά την ανταλλαγή αιχμαλώτων που έγινε τον Οκτώβρη του 1974.

  • Αθανάσιος Χαραλάμπους
  • Ανδρέας Θωμάς
  • Άγγελος Λαζάρου 
  • Ανδρέας Χαριδήμου 
  • Ανδρέας Λαζάρου 
  • Γεώργιος Δ. Κατσώνης 
  • Γεώργιος Καλλή 
  • Γεώργιος Μουζούρης 
  • Γρηγόρης Σ. Γρηγορίου 
  • Θεόδουλος Λάμπρου  
  • Ιωάννης Κίτσης 
  • Κώστας Κάππελος 
  • Παντελής Στασή Παντελή
  • Χριστάκης Στυλιανού 
  • Χριστάκης Φάντης

 

Στις 8 Αυγούστου 2004 έγινε ανακομιδή των λειψάνων των ηρώων και μαρτύρων της κυπριακής ελευθερίας Παντελή Κοντού, Παύλου Μιχαηλά, Ιωάννη Καρύπη και Παντελή Μιχαηλά στο νέο κοιμητήριο Αραδίππου.

 

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ