Το Λαογραφικό Μουσείο λόγω οικοδομικών εργασιών δεν λειτουργεί μέχρι νεοτέρας ανακοινώσεως

 

Το μουσείο, παλιό αρχοντικό της οικογένειας Κώστα Χατζηκακού, είναι κτίσμα του 1901 και μεταγενέστερα έγινε ιδιοκτησία της οικογένειας Παύλου Κωνσταντινίδη.

Αγοράστηκε από την οικογένεια Καϊμακλιώτη και δωρίθηκε στον Δήμο Αραδίππου, στη μνήμη του αδελφού τους Κώστα Καϊμακλιώτη με σκοπό τη λειτουργία του ως λαογραφικού μουσείου.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2001 έγινε η τελετή παράδοσης του κτιρίου προς τον Δήμο, με δαπάνη του οποίου έγινε η αναπαλαίωσή του.

Στις 3 Ιουλίου 2007 τελέστηκαν τα εγκαίνια του λαογραφικού μουσείου Αραδίππου.

Κύριος στόχος της δημιουργίας του μουσείου, είναι η ανάδειξη του ως πρότυπου κέντρου διαφύλαξης, έρευνας και προβολής της Κυπριακής λαογραφικής παράδοσης.

Το μουσείο αποτελείται από ισόγειο, ανώγειο και αυλή.

Στο ισόγειο διαθέτει τα εξής δωμάτια:

  • Ηλιακός
  • Δίχωρο
  • Αίθουσα υφαντικής
  • Αίθουσα οικιακών σκευών
  • Αίθουσα γεωργίας και κτηνοτροφίας
  • Αίθουσα παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Στο ανώγειο τα δύο δωμάτια είναι:

  • Το μονόχωρο
  • Αίθουσα κοινωνικών και πολιτιστικών εθίμων της Αραδίππου (αναπαράσταση  του στολίσματος της νύφης)

Υπάρχουν ακόμα βοηθητικοί χώροι και χώροι υγιεινής στην αυλή.

Τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται τόσο από τον Δήμο όσο και από οργανωμένα σύνολα, πολιτιστικές - καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο υπαίθριο μικρό αμφιθέατρο που δημιουργήθηκε στην αυλή του μουσείου.

Κατά τους μήνες Μάρτιο μέχρι Μάιο εκτρέφονται μεταξοσκώληκες και οι επισκέπτες μπορούν να  δουν την όλη  διαδικασία.

Σε καθημερινή βάση το μουσείο δέχεται επισκέψεις από εκπαιδευτήρια τόσο από την Αραδίππου, όσο και από άλλες περιοχές της Κύπρου. Τα παιδιά που επισκέπτονται το μουσείο έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του, αλλά και του τόπου τους, να ανακαλύψουν και να μελετήσουν τα εκθέματα. Μπορούν να συζητήσουν με την υπεύθυνη του μουσείου, να ζωγραφίσουν, να γράψουν και να εμπνευστούν καλλιτεχνικά, έχοντας αποκτήσει με βιωματικό τρόπο μια καλή γνώση του λαϊκού πολιτισμού και των παραδοσιακών στοιχείων του τόπου τους. Ακόμη τους δίνεται η μοναδική ευκαιρία να πειραματιστούν με τις μικρές βούφες που υπάρχουν στο μουσείο καθώς και να παρακολουθήσουν το παραδοσιακό ζύμωμα και ψήσιμο του κυπριακού ψωμιού. Στόχος των δραστηριοτήτων αυτών είναι να δώσουν στους μικρούς επισκέπτες την ευκαιρία να οικοδομήσουν γνώσεις μέσα από βιωματικές εμπειρίες,  να γνωρίσουν την πολιτιστική μας ταυτότητα και να αποκτήσουν σεβασμό για το πλούσιο πολιτιστικό τους παρελθόν.

Παράλληλα το μουσείο αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών καθημερινώς. Επίσης από τα τέλη του 2008 το μουσείο μας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα αγροτουρισμού του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού «Κύπρος, μικρές αποδράσεις, μεγάλες εμπειρίες». Μέσω αυτού του προγράμματος γίνονται επισκέψεις τόσο από Κύπριους όσο και από ξένους τουρίστες.

Όραμα μας είναι το λαογραφικό μας μουσείο να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο για τη διάσωση του πολιτισμού μας και με διεθνή συνεργασία να  αναζητήσει και να προβάλει τις κοινές αξίες των λαών που αποτελούν πανανθρώπινη κληρονομιά.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ: 1 ευρώ

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή 7:30 – 14:30

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Θερμοπυλών 12, 7104 Αραδίππου

Τηλέφωνο: 24531218, Φαξ: 24530690