Χορευτικό Φεστιβάλ Δήμου Αραδίππου

Προγραμμά Πολιτισμός 2007: Μεσόγειος Η θάλασσα που μας ενώνει

Ο Δήμος  Αραδίππου μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πολιτισμός 2007 – Μεσόγειος : Η θάλασσα που μας ενώνει», πραγματοποίησε χορευτικό φεστιβάλ το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου.

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα Ιταλία, Ισπανία και οι πολιτιστικοί όμιλοι «Ομόνοια» και «Ερμής» του Δήμου Αραδίππου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρέλαση των χορευτικών συγκροτημάτων στους κεντρικούς δρόμους της Αραδίππου, με αφετηρία το Μνημείο Ηρώων και κατάληξη την Πλατεία Αποστόλου Λουκά. Της παρέλασης προπορευότανε η Φιλαρμονική του Πολιτιστικού Ομίλου Ομόνοιας Αραδίππου, και ακολουθούσαν εκπρόσωποι των χορευτικών συγκροτημάτων με τα λάβαρα τους. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα χορευτικά συγκροτήματα της Ιταλίας και Ισπανίας, τα οποία καθώς παρέλαυναν στους δρόμους χόρευαν και χτυπούσαν τα ντέφια τους, ξεσηκώνοντας τους δημότες της Αραδίππου οι οποίοι παρακολουθούσαν την παρέλαση. 

Το χορευτικό φεστιβάλ  πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Αποστόλου Λουκά και ξεκίνησε με παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού κ. Ευάγγελο Ευαγγελίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευεργετική αλληλεπίδραση που ιστορικά αναπτύχθηκε ανάμεσα στους πολιτισμούς και τις παραδόσεις των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και στην προσπάθεια που επιτελεί ο Δήμος Αραδίππου να αφομοιώσει δημιουργικά τα νέα πολιτιστικά ρεύματα της εποχής, σε συνεργασία με τις άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες. Χαιρετισμό επίσης απεύθυναν εκπρόσωποι του χορευτικού συγκροτήματος «Αβόλα Φολκ» του Δήμου Συρακουσών  Ιταλίας,  του χορευτικού συγκροτήματος «Μαζαντίνι»  του Δήμου  Cuidad  Real  Ισπανίας, και του χορευτικού συγκροτήματος της Δημοτικής Επιχείρησης Καλλιτεχνικής Παιδείας & Πολιτισμού του Δήμου Συκεών Ελλάδας. Απευθύνοντας χαιρετισμό  ο Δήμαρχος Αραδίππου κ. Χριστάκης Λιπέρης, κάλεσε τους παρόντες να συμμετέχουν και να γίνουν κοινωνοί αυτής της πολύχρωμης και πολύηχης  συνάντησης λαών και παραδόσεων , που ως στόχο έχει να συμβάλει στον διάλογο των λαών και στην ανταλλαγή πολιτισμικών εμπειριών.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά συγκροτήματα, υπό τους ήχους της μουσικής της κάθε χώρας, οι οποίοι ξεσήκωσαν τον κόσμο που τους καταχειροκρότησε. Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης το συγκρότημα παραδοσιακής κυπριακή μουσικής «Η Αραδίππου».   Παράλληλα ανταλλάχτηκαν αναμνηστικά δώρα και πλακέτες μεταξύ του Δήμου Αραδίππου και των άλλων Δήμων.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την επόμενη μέρα στο Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Καϊμακλιώτης» με έκθεση παραδοσιακών στολών και οργάνων και κυπριακή παραδοσιακή βραδιά. Ακολούθησε παραδοσιακή βραδιά με κυπριακά εδέσματα και γλέντι στο οποίο συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα όλων των χωρών, τα οποία χόρεψαν και τραγούδησαν με εντυπωσιακό κέφι και μπρίο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το φεστιβάλ  συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, σημείωσε μεγάλη επιτυχία και  διατράνωσε  την ευχή και την ελπίδα ότι αυτή η διαπολιτισμική συνάντηση θα αποτελέσει την αφετηρία μιας μακράς και γόνιμης συνεργασίας που θα στέλλει ένα ισχυρό και πανανθρώπινο μήνυμα: Ότι ο πολιτισμός είναι η γέφυρα που ενώνει τους λαούς με κοινό όραμα μια Μεσόγειο και μια Ευρώπη δυνατή και ενωμένη.

Επίσημη Ιστοσελίδα του Municipal Common Benefit Enterprise of Cultural and Artistic Education of Sykies.(D.K.E.K.P.P.S)