Κέντρο Κοινωνικής  Ένταξης και Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες 

Ο Δήμος Αραδίππου και το Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού Αραδίππου, στα πλαίσια υλοποίησης της κοινωνικής τους πολιτικής λειτουργούν το πρόγραμμα «Δημιουργία Δομής Δημιουργικής Απασχόλησης και Κοινωνικής Ένταξης Παιδιών με Αναπηρίες».

Το πρόγραμμα εντάσσεται στα πλαίσια του έργου «Επέκταση και Βελτίωση των Μονάδων και Υπηρεσιών Εξυπηρέτησης Παιδιών, Ηλικιωμένων, Αναπήρων και άλλων Εξαρτωμένων », του Μέτρου 1.4 του Στόχου 3 του Ενιαίου Εγγράφου Προγραμματισμού «Ανθρώπινο Δυναμικό». 

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο 50% και 50% από την Κυπριακή Δημοκρατία και έχει διάρκεια ενός έτους.

 

Στόχος του προγράμματος

Το προτεινόμενο πρόγραμμα έχει ως κεντρικό άξονα την κάλυψη των κενών αναφορικά με τη φροντίδα των παιδιών με αναπηρίες εκτός σχολικού ωραρίου, παράλληλα με τη συστηματική και ολοκληρωμένη υποστήριξη της οικογένειας, ούτως ώστε να συμβάλει στην παραμονή των γυναικών στην αγορά εργασίας και στη βελτίωση των δυνατοτήτων πρόσβασης τους σε αυτή. 

 

Σύνθεση Προγράμματος:

Tο Κέντρο παρέχει υπηρεσίες σε 7 παιδιά ηλικίας 6 έως 15 ετών (μαθητές δημοτικού και γυμνασίου) τις κρίσιμες ώρες που τα παιδιά σχολνούν από τα σχολεία τους και χρειάζονται φροντίδα αφού οι γονείς τους βρίσκονται ακόμα στις εργασίες τους. Στα παιδιά παρέχεται μεσημεριανό και απογευματινό, τα οποία ετοιμάζονται από την κουζίνα του ΣΚΕ Αραδίππου.

Το προσωπικό απαρτίζεται από την υπεύθυνη του προγράμματος, η οποία φροντίζει  για την επιτέλεση της κατ΄οίκον εργασίας των παιδιών με την ατομική προσέγγιση του κάθε ενός ξεχωριστά. Επιπρόσθετα, τα παιδιά εποπτεύονται σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του προγράμματος με στόχο τη βελτίωση (όχι όμως την αποκατάσταση) σε αρκετές παραμέτρους του προβλήματος του κάθε παιδιού.

Επίσης, το προσωπικό αποτελείται από δύο φροντίστριες που είναι υπεύθυνες για την καθαριότητα και επίβλεψη των παιδιών όπως και του χώρου. Κύριο μέλημα του προσωπικού είναι η παροχή ασφάλειας, προστασίας, απασχόλησης, αγωγής και αρωγής των παιδιών.

 

Ωράριο και μέρες λειτουργίας:

Το ωράριο λειτουργίας του προγράμματος είναι από τις 13:00 μέχρι 18:00 το απόγευμα καθημερινά. Κατά την περίοδο των σχολικών αργιών, των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού το πρόγραμμα λειτουργεί από τις 7:30 έως και τις 15:30.

 

Χώροι λειτουργίας του Προγράμματος:

Από τις αρχές του 2011, το πρόγραμμα στεγάζεται πλέον στον δεύτερο όροφο του ΣΚΕ Αραδίππου όπου έχουν διαμορφωθεί κατάλληλες και εκσυγχρονισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις. Επιπρόσθετα, ο χώρος έχει εφοπλιστεί με καινούργιο εκπαιδευτικό υλικό κατάλληλο για τις ανάγκες του κάθε παιδιού.

 

Παρεχόμενες Υπηρεσίες:

Οι κύριες δραστηριότητες των παιδιών του Κέντρου είναι διάβασμα, διεξαγωγή της  κατ΄οίκον εργασίας που ανατίθεται στα παιδιά, μουσική, χορός, μαγειρική, χειροτεχνίες, αθλοπαιδιές, ομαδικά παιχνίδια και κοινωνικές δεξιότητες.

Το πρόγραμμα  που εφαρμόζεται ανανεώνεται μηνιαία έτσι ώστε τα παιδιά να ανακαλύπτουν συνεχώς καινούργια πράγματα και να ζουν νέες εμπειρίες. Επίσης έχει προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες στα παιδιά κάποιες ώρες εβδομαδιαίως, όπως για παράδειγμα χρωματοθεραπεία και μουσικοθεραπεία.

Για την ένταξη των παιδιών στο κοινωνικό σύνολο, διοργανώνονται συχνές εξορμήσεις τους τόσο για εκπαιδευτικούς λόγους όσο και για ψυχαγωγικούς. Εν κατακλείδι, πρέπει να αναφερθεί ότι οι επιπλέον στόχοι του προγράμματος είναι η εκπαίδευση σε δεξιότητες ζωής, η κοινωνικοποίηση και ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της προσωπικής αξίας των παιδιών.

Οφείλουμε να επινοούμε δημιουργικά ερεθίσματα τα οποία θα βοηθούν τα παιδιά στη κοινωνική τους ένταξη πέρα από τα όρια αυτού του προγράμματος. Ευχή όλων είναι το πρόγραμμα να ενδυναμωθεί και να συνεχίσει να βελτιώνεται με απώτερο σκοπό την μέγιστη προσφορά προς τα παιδιά με ειδικές ικανότητες. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποταθείτε στο:

Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης και Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με Αναπηρίες

Διεύθυνση:…………………….  ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 58, 7103 Aραδίππου

Τηλ:  …………………………..24531732

 


cypruseumetro