ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ
2007-2013
ΦΥΚΗΣΑΠ
Πρόληψη και διαχείριση φυσικών κινδύνων στις χωρικές ενότητες Δήμου Ηρακλείου, Νομού Σάμου, Δήμου Αραδίππου και Επαρχίας Πάφου
Εισαγωγικά
Ο Δήμος Αραδίππου, συμμετέχει ως εταίρος στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα– Κύπρος 2007-2013, στα πλαίσια του έργου « Πρόληψη και Διαχείριση Φυσικών Κινδύνων στις Χωρικές Ενότητες Δήμου Ηρακλείου, Περιφ/κής Ενότητας Σάμου, Δήμου Αραδίππου και Επαρχίας Πάφου με το ακρωνύμιο ΦΥΚΗΣΑΠ».
Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό €800.000 και υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013, Άξονας Προτεραιότητας 2: «Φυσικό και Πολιτισμικό Περιβάλλον» και στην υλοποίηση του συμμετέχουν:
- Δήμος Ηρακλείου ως επικεφαλής εταίρος
- Περιφερειακή Ενότητα Σάμου,
- Δήμος Αραδίππου
- Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάφου Αφροδίτη Λτδ.
Περιγραφή Έργου
Το έργο είναι ένα ενιαίο σύνολο δράσεων που συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη και διαχείριση των φυσικών κινδύνων, δεδομένου ότι δίνει την ευκαιρία στους εταίρους του να παρέμβουν σε τομείς της αρμοδιότητάς τους αξιοποιώντας την εμπειρία και τεχνογνωσία των άλλων εταίρων τους, αναπτύσσει εργαλεία που βοηθούν στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για πρόληψη, αντιμετώπιση και συντονισμό, αναπτύσσει τη διασυνοριακή συνεργασία και τέλος αναπτύσσει και αξιοποιεί τον εθελοντισμό και την ενεργή συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού.
Αναμενόμενα αποτελέσματα για τον Δήμο Αραδίππου
- Εκπόνηση και επικαιροποίηση εργαλείων παρέμβασης και σχεδίων έκτακτης ανάγκης πρόληψης-διαχείρισης φυσικών κινδύνων, βασισμένα στις αναλύσεις - χαρτογραφήσεις κινδύνων που θα προηγηθούν.
- Προμήθεια ατομικού και ομαδικού εξοπλισμού εθελοντών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
- Συμπλήρωση, ανανέωση και ψηφιακή επεξεργασία χαρτογραφήσεων, ώστε να έχουμε τέσσερις βάσεις δεδομένων σε GIS με δυνατότητα παραγωγής κάθε αναγκαίου χάρτη συμβατών και με συστήματα GPS.
- Σήμανση με πινακίδες των μη αστικών εκτάσεων (με προτεραιότητα τις δασικές) στις περιοχές του έργου.
- Προμήθεια και τοποθέτηση 1 υδατοδεξαμενής πυροπροστασίας νέας τεχνολογίας.
- Οργάνωση ημερίδας ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης ομάδων στόχου κατά τον μήνα Ιούλιο και έκδοση έντυπου ενημερωτικού υλικού και σχετικών εργαλείων ευρείας ευαισθητοποίησης.
- Εκστρατείες ενημέρωσης μέσω τοπικών ΜΜΕ.
- Εκστρατεία ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για μαθητές και εκπαιδευτικούς για προστασία από φυσικές καταστροφές.
- Κατάρτιση μελών εθελοντικών ομάδων του Δήμου Αραδίππου.
Η υλοποίηση των δράσεων του προτεινόμενου έργου στοχεύει στην:
- Βελτίωση της αντιμετώπισης των φυσικών κινδύνων και καταστροφών.
- Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δράσης των αρμόδιων αρχών.
- Ενίσχυση και βελτίωση της υπάρχουσας συνεργασίας (πυρκαγιές, σεισμοί κλπ) μεταξύ των δύο χωρών στα ζητήματα των φυσικών καταστροφών.
- Αξιοποίηση των δεσμών συνεργασίας στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειρίας μεταξύ στελεχών και φορέων των τεσσάρων χωρικών ενοτήτων.
- Ενίσχυση της δράσης των εθελοντικών ομάδων ή ενεργοποίηση του συνολικού πληθυσμού που είναι όρος για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
- Ενίσχυση της ασφάλειας της περιοχής στην κατεύθυνση δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής συνεργασίας.
- Απόκτηση γνώσεων, η αύξηση των ικανοτήτων και η βελτίωση των στάσεων και συμπεριφορών κατοίκων της περιοχής, κυρίως μέσα από την υλοποίηση δράσεων κατάρτισης.
- Ενίσχυση της απασχόλησης με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά την υλοποίηση αλλά και μετά τη λήξη του έργου.
- Πρόληψη - μείωση αλλά και την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, συνεισφέροντας αποτελεσματικά στη προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, στην αειφόρο ανάπτυξη, στην αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων. Παράλληλα με την προστασία και ανάδειξη του περιβαλλοντικού πόρου, αναμένεται άμεση συμβολή στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής συνεργασίας.
- Ανάπτυξη και στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ αυτοδιοικητικών φορέων της Σάμου, της Κύπρου και της Κρήτης προς όφελος κοινών μελλοντικών ενεργειών και πρωτοβουλιών.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 80% και θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τον Οκτώβριο του 2013.