42 ΧΡΟΝΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΕ 26 ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

κ. ΓιάγκοςΟ Γιάγκος ή Ιωάννης Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Κυθρέα το 1908 και ήταν υιός πολυμελούς οικογένειας.

Προερχόμενος από μια φτωχή οικογένεια και γεννημένος στις αρχές του αιώνα μας, ο Γιάγκος Κωνσταντινίδης κατάφερε να προσπεράσει όλα τα εμπόδια που βρέθηκαν τότε μπροστά του και μπόρεσε να διαγράψει μια λαμπρή εκπαιδευτική καριέρα. Μέσα στα 42 συνολικά διδασκαλικά του χρόνια, ο Γιάγκος Κωνσταντινίδης πέρασε από 25 χωριά της επαρχίας Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου. Τα 17 από αυτά τα χρόνια, τα πέρασε στην Αραδίππου, την κοινότητα που έγινε γι αυτόν η δεύτερη του γενέτειρα. Εδώ παντρεύτηκε και δημιούργησε την οικογένεια του.    Η προσφορά του είναι γνωστή στο Παγκύπριο και οι κοινότητες από τις οποίες πέρασε τον χαρακτηρίζουν σαν ευεργέτη. Ακόμη και σήμερα, μετά την αφυπηρέτηση του οι μαθητές του τον θυμούνται και αναπολούν τις στιγμές που πέρασαν έχοντας σαν δάσκαλο τον Γιάγκο Κωνσταντινίδη.Μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Γιάγκος στην δημοσιογράφο Έλενα Παπαευθυμίου (Εφημ. «Αγών», 23/5/1995) όταν ήταν ακόμα εν ζωή γυρνά στα παλιά και θυμάται τις παλιές καλές μέρες.

 

Από φτωχούς και αγράμματους γονείς

Η οικογένεια του ήταν πολύ φτωχή, είχε 10 αδέλφια και οι γονείς του ήταν αγράμματοι, αλλά ο κ. Γιάγκος ήθελε πολύ να σπουδάσει που κατάφερε να εγγραφεί στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας. Όταν πήγε στο γυμνάσιο ήταν ήδη 20 χρονών, γιατί μετά την αποφοίτηση του από το δημοτικό οι γονείς του δεν ήθελαν να πάει στο γυμνάσιο αλλά να μείνει στην Κυθρέα για να τους βοηθά. Θυμάται ότι με την αρχή του σχολικού χρόνου, στις 14 Σεπτεμβρίου η μητέρα του τον έστειλε να μαζέψει ελιές έτσι ώστε να μην μπορέσει να εγγραφεί. Τελικά όμως τα κατάφερε και έπεισε τους γονείς του να τον στείλουν στο γυμνάσιο.

Στην Δ’ τάξη του γυμνασίου μεταπήδησε με εξετάσεις στο Διδασκαλείο και σε όλα τα μαθήματα ήταν άριστος εκτός στο μάθημα της τέχνης όπου χαρακτηριστικά λεει έπαιρνα συνεχώς 5άρες.  Όταν αποφοίτησε από το Διδασκαλείο διαβάζοντας τις εφημερίδες για τον μη διορισμό των δασκάλων αποφάσισε να παρακολουθήσει μαθήματα αγγλικών και τουρκικών. Αφού έμεινε για αρκετό καιρό αδιόριστος εργάστηκε για λίγο καιρό σαν δασικός εργάτης στην Αθαλάσσα για να μπορεί να βγάζει τα προς το ζην, μαθαίνοντας έτσι αρκετά μυστικά για την καλλιέργεια των δέντρων και για τη γεωργία. ΄Έτσι όταν αποφασίστηκε να εισάξουν τη γεωργική εκπαίδευση στα σχολεία ήταν από τους πρώτους δασκάλους που γνώριζαν το θέμα και έτσι διορίστηκε ως προσωρινός δάσκαλος. Την πρώτη χρονιά, 1930-31 στάλθηκε στην Τύμπου όπου πήγαινε με το ποδήλατο αφού ήταν κοντά στο χωριό του. 

 

κ. Γιάγκος - ΟικογένειαΔάσκαλος στο Ακρωτήρι

Στην συνέχεια συνέβησαν τα Οκτωβριανά και η Αποικιακή κυβέρνηση με νόμο που ψήφισε δεν διόριζε κανένα δάσκαλο ο οποίος δεν είχε αρχικά περάσει αγγλικές εξετάσεις. Έτσι αφού είχε κάνει μαθήματα αγγλικών και διάβαζε συνεχώς, πέρασε από τους πρώτους στις εξετάσεις και διορίστηκε αμέσως. Πρώτος διορισμός το 1932 ήταν στο Ακρωτήρι με μισθό 50 λιρών το χρόνο.

Το σχολείο ήταν πολύ ακατάστατο, με πολλά άχρηστα υλικά μέσα, ακατάλληλο για διδασκαλία, ενώ η πισινή του πόρτα άνοιγε στο κοιμητήριο. Μετά από διαβήματα του κ. Γιάγκου το 1936 χτίστηκε νέο κατάλληλο σχολείο.  

 

Σε όλη την Κύπρο

Μετά το Ακρωτήρι διορίστηκε στην Αραδίππου το 1936. Φτάνοντας από μακριά στην κοινότητα  έβλεπε κανείς μόνο σπίτια, χωρίς καθόλου δέντρα. Σε συνεργασία με γεωπόνους και μαζί με μαθητές του σχολείου αποφασίστηκε όπως η Αραδίππου δεντροφυτευτεί. Έτσι σιγά σιγά η Αραδίππου πρασίνισε.   Μετά από 3 χρόνια αρραβωνιάστηκε την Ελένη Αντωνίου Θεοδούλου από την Αραδίππου και όπως προνοούσε ο νόμος μετατέθηκε στα Περβόλια με προαγωγή. Το 1940 παντρεύτηκε. Στα Περβόλια έμεινε 4 χρόνια και μετά στάλθηκε στο Αυγόρου σαν Βοηθός Διευθυντή. Στη συνέχεια διορίστηκε στο σχολείο της Άχνας. Φεύγοντας από την Άχνα διορίστηκε στην Χαρδακιώτισσα και μετά στο Τσέρι όπου έμεινε 3 χρόνια. Έπειτα επέστρεψε στην Αραδίππου σαν Διευθυντής όπου υπηρέτησε για 12 χρόνια μέχρι την αφυπηρέτηση του.   Εκτός από το εκπαιδευτικό του έργο ο κ. Γιάγκος ασχολήθηκε και με τα κοινά σε όποια κοινότητα και αν βρισκόταν. Στην Αραδίππου συγκεκριμένα, το 1963 με τη βοήθεια του ιδίου ιδρύθηκε η Κοινοτική Βιβλιοθήκη, υπεύθυνος της οποίας ήταν για αρκετά χρόνια. Εξέδωσε επίσης δύο βιβλία το «Αραδίππου άλλοτε και τώρα» και το «Της Εκκλησίας οι Υπηρέται». Ο κ.Γιάγκος ασχολήθηκε επίσης με την ζωγραφική και στις σελίδες του ημερολογίου του βρίσκονται διάσπαρτες παρα πολλές εικόνες για τα διάφορα θέματα που γράφει.