ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ  «ΓΙΑΓΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ» - Βιογραφία Γιάγκου Κωνσταντινίδη

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2001 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης  Αραδίππου «Γιάγκος Κωνσταντινίδης».

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη, που διαδέχθηκε από το 1986 την Κοινοτική Βιβλιοθήκη Αραδίππου, στεγάζεται τώρα στο οίκημα του Δημοτικού Μεγάρου, σε ειδική αίθουσα που έχει οργανωθεί και διαρρυθμιστεί  με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Η απόφαση για μετονομασία της Βιβλιοθήκης σε Δημοτική Βιβλιοθήκη «Γιάγκος Κωνσταντινίδης» λήφθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον ακούραστο εκπαιδευτικό , ιδρυτή και για 28 χρόνια Υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης  κ. Γιάγκο Κωνσταντινίδη. 

Ο Γιάγκος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στο τουρκοκρατούμενο χωριό της Κυθρέας το 1908. Πήρε το δίπλωμα του δασκάλου με άριστα. Διορίστηκε στην Αραδίππου το 1936. Αγαπούσε πολύ το διάβασμα και τη ζωγραφική καθώς επίσης και τα δέντρα. Για τον λόγο αυτόν φύτεψε στην Αραδίππου πολλές ελιές, χαρουπιές, αμπέλια και άλλα δέντρα.

Το 1963 πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης μαζί με άλλους πέντε δασκάλους. Ο Γιάγκος Κωνσταντινίδης ήταν όμως ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης για 28 ολόκληρα χρόνια. Δούλεψε με πολύ κόπο και ζήλο για να μαζέψει βιβλία και να μπορο ύν σήμερα οι Αραδιππιώτες να χαίρονται την βιβλιοθήκη τους.

Η βιβλιοθήκη είναι χωριτικότητας 25 χιλιάδων βιβλίων. Τώρα έχει περίπου δεκαεπτά χιλιάδες βιβλία. Είναι ταξινομημένα κατά ομάδες.


Η Δημοτική βιβλιοθήκη «Γιάγκος Κωνσταντινίδης», μεταφέρθηκε από το οίκημα του Δημαρχείου Αραδίππου που στεγαζόταν μέχρι προσφάτως στη Λεωφόρο Μακαρίου (πρώην φούρνοι Ζορπάς).

Θέλοντας να αναβαθμίσουμε τον τρόπο λειτουργίας της βιβλιοθήκης ξεκινήσαμε τις βιβλιογραφικές εγγραφές σε ηλεκτρονική μορφή καθώς και αρχειοθέτηση των μελών μας, ώστε να κάνει την διαδικασία δανεισμού πιο εύκολη για όλους. Δυστυχώς είναι μια μακρά και αρκετά κοπιαστική προσπάθεια, που ελπίζουμε να ολοκληρωθεί σύντομα.

Πρόσφατα δημιουργήσαμε για τους μικρούς μας φίλους την «Παιδική Γωνιά». Είναι ένας χώρος διαμορφωμένος έτσι ώστε να φιλοξενεί μικρά παιδιά του δημοτικού (Α’,Β’,Γ’ τάξης) ή νηπιαγωγείου, όπου εκεί θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, καθισμένα αναπαυτικά πάνω σε μαξιλαράκια, την ανάγνωση παραμυθιών από τη βιβλιοθηκονόμο μας και να εκφράσουν τα συναισθήματα και ιδέες τους, μέσα από δραστηριότητες που ακολουθούν. 

Όραμα μας είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μέσα από την ανάγνωση και την έκφραση, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα βιβλία.

Κανονισμοί της βιβλιοθήκης:
Για την καλύτερη λειτουργία της βιβλιοθήκης, παρακαλούνται όλοι οι αναγνώστες όπως προσέξουν τις παρακάτω οδηγίες: 
• Διατηρείτε τα βιβλία καθαρά, μακριά από φαγητά και ποτά.
• Μην διπλώνετε τις σελίδες – Χρησιμοποιείτε σελιδοδείκτες.
• Μην ανοίγετε διάπλατα ή να διπλώνετε τα βιβλία, με τρόπο που καταστραφεί το δέσιμο και το εξώφυλλο.
• Μην γράφετε στα βιβλία.
• Μην αφήνετε τα βιβλία εκτεθειμένα στον ήλιο, ή στο αυτοκίνητο γιατί ξεθωριάζουν.
• Επιστρέφετε τα βιβλία στον προκαθορισμένο χρόνο.

Όροι δανεισμού βιβλιοθήκης:
• Το χρονικό περιθώριο δανεισμού είναι για ένα μήνα.
• Δανείζεστε από 1-4 βιβλία εφόσον μπορείτε να τα διαβάσετε εντός του χρονικού πλαισίου που αναφέραμε.
• Για τυχόν καθυστέρηση κι αν δεν ενημερώσετε έγκαιρα την βιβλιοθηκάριο για να ανανεώσετε την κράτηση σας, θα υπάρξει πρόστιμο.
• Για τυχόν φθορά του βιβλίου υποχρεούστε να πληρώσετε το κόστος αγοράς ή αντικατάστασης του.

Τα άτομα που πλαισιώνουν την βιβλιοθήκη είναι:
• Βαρβάρα Κατσιατή – Βιβλιοθηκονόμος
• Ρέα Κουμπαρή – Βοηθός Βιβλιοθήκης

 

Το ωράριο λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι:
• Πρωινό: 11.00π.μ. -3.00μ.μ.
• Απογευματινό: 4.00μ.μ. -7.00μ.μ.
• Σάββατο: 10.00π.μ.-1.00μ.μ.
• Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24333605

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη θα παραμείνει κλειστή από τις 14-18 Αυγούστου λόγω των θερινών διακοπών.

 

FACEBOOK PAGE: https://www.facebook.com/AradippouLibrary

 

Φωτογραφικό Υλικό από «Παιδική γωνιά» που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες των μικρών μας φίλων στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Αραδίππου.