Η Κοινοτική Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε κατά το 1964 με πρωτοβουλία του τότε Κοινοτάρχη Αραδίππου κ. Παντελή Παντελούρη.

Πρωτοστάτης στην ίδρυση της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης ο κ. Γιάγκος Κωνσταντινίδης (Βιογραφία Γιάγκου Κωνσταντινίδη), ο οποίος για 28 ολόκληρα χρόνια δούλεψε με πολύ κόπο και ζήλο ώστε να τεθούν οι σωστές βάσεις που θα θεμελίωναν όλη αυτή την κοινωνική και πνευματική υποδομή.

Ευεργέτες σ’ αυτό το επιχείρημα στάθηκαν οι ομογενείς της Αγγλίας,  που με μικρές εισφορές κάλυπταν αρχικά τα έξοδα συντήρησης της βιβλιοθήκης, που μετέπειτα ανάλαβε εξ ολοκλήρου  η κυβέρνηση.

Αρκετά από τα άπαντα που διέθετε η βιβλιοθήκη τότε δωρίθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και άλλα αγοράστηκαν, πολλά απ τα βιβλία χάθηκαν ή σχίστηκαν τον καιρό της εισβολής, όταν η βιβλιοθήκη είχε μεταφερθεί  επιτακτικά στο οίκημα των κατηχητικών.

Αρχικά η βιβλιοθήκη είχε στέγη σε κτίριο κοντά στην πλατεία του Αποστόλου Λουκά, πρόσφατα μεταφέρθηκε από το οίκημα του Δημαρχείου Αραδίππου που στεγαζόταν από το 2001 μέχρι προσφάτως, στη Λεωφόρο Μακαρίου (πρώην φούρνοι Ζορπάς).

Σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον ακούραστο εκπαιδευτικό και ποιητή Γιάγκο Κωνσταντινίδη, το δημοτικό συμβούλιο χρόνια αργότερα με ομόφωνη απόφαση του αποφάνθηκε σε μετονομασία της Βιβλιοθήκης σε : Δημοτική Βιβλιοθήκη «Γιάγκος Κωνσταντινίδης» .

 

Η εξέλιξη της:

Θέλοντας λοιπόν να αναβαθμίσουμε τον τρόπο λειτουργίας της βιβλιοθήκης ξεκινήσαμε τις βιβλιογραφικές εγγραφές σε ηλεκτρονική μορφή καθώς και αρχειοθέτηση των μελών μας, ώστε να κάνει την διαδικασία δανεισμού πιο εύκολη για όλους.

Μία μακρά και αρκετά κοπιαστική προσπάθεια που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και πλέον με το νέο χρόνο ο δανεισμός των βιβλίων θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Ένα ακόμη επίτευγμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης μας είναι η εισδοχή μας στο Δίκτυο Κυπριακών Βιβλιοθηκών.


Τι είναι το Δίκτυο Κυπριακών Βιβλιοθηκών;

Το Δίκτυο Κυπριακών Βιβλιοθηκών αναπτύχθηκε και εξελίσσεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και στο σύνολο  της συγκαταλέγονται αρκετές μεγάλες Βιβλιοθήκες που ανταποκρίνονται στους όρους και τις προϋποθέσεις που ενδείκνυνται.

Το διαδικτυακό περιβάλλον του Δικτύου Κυπριακών Βιβλιοθηκών μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://libaradippou.mylibrary.cy παρέχει τόσο στους χρήστες όσο και στις βιβλιοθήκες τη δυνατότητα ταυτόχρονης πρόσβασης/αναζήτησης στους Καταλόγους Δημόσιων, Δημοτικών, σχολικών και άλλων Βιβλιοθηκών.

Για παράδειγμα:

Πληκτρολογήστε το https://libaradippou.mylibrary.cy.

Επιλέξτε τη βιβλιοθήκη που σας ενδιαφέρει  π.χ.  Δημοτική Βιβλιοθήκη Αραδίππου «Γιάγκος Κωνσταντινίδης»  

Μετά αναζητήστε το βιβλίο ή τον συγγραφέα που σας ενδιαφέρει  και θα σας ενημερώσει η βάση δεδομένων της βιβλιοθήκης αν το συγκεκριμένο βιβλίο το διαθέτει προς δανεισμό ή όχι.

Η βιβλιοθήκη είναι χωρητικότητας 15 χιλιάδων βιβλίων που είναι ταξινομημένα κατά θέματα που συμπεριλαμβάνει βιβλία Ελληνικής & Ξένης λογοτεχνίας, Παιδική & νεανική λογοτεχνία, Βιβλία: Ιστορίας- Πολιτικής οικονομίας-Ψυχολογίας-Φιλοσοφίας-Θρησκείας-Μαγειρικής-Λαογραφίας, Ιστορίας & Παράδοσης, Ποίηση, Θέατρο και γενικού ενδιαφέροντος.

Επιπρόσθετα στη Βιβλιοθήκη πέραν της αλλαγής στον τρόπο δανεισμού θα ισχύουν και οι παρακάτω όροι και κανονισμοί:

  1. Ετήσια συνδρομή €10 για το κάθε μέλος.
  1. Το χρονικό περιθώριο δανεισμού βιβλίων είναι (21) μέρες.
  1. Ο μέγιστος αριθμός βιβλίων που θα μπορεί να δανείζετε το κάθε μέλος ταυτόχρονα, θα είναι δύο (2) βιβλία.
  1. Για τυχόν καθυστέρηση επιστροφής των βιβλίων και σε περίπτωση μη έγκαιρης ενημέρωσης, δύο τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες πριν την οφειλόμενη μέρα επιστροφής, θα επιβάλλεται πρόστιμο 20 σεντς (€0,20) για κάθε μέρα καθυστέρησης.
  1. Για τυχόν φθορές σε βιβλία, τα μέλη θα είναι υπόχρεα να καταβάλουν ποσό που θα αντιστοιχεί στο κόστος αγοράς ή αντικατάστασης του συγκεκριμένου βιβλίου.
  1. Μέλη τα οποία δεν τηρούν τους όρους και κανονισμούς θα διαγράφονται.

 

Ωράριο λειτουργίας :

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 8:30-13:00 και 16:00-19:0

Τετάρτη: 08:30-13:30

Σάββατο: 10:00-13:00

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη δημοτική βιβλιοθήκη στο τηλέφωνο 24 333 605.

 

Η δράση της

Επισκέψεις σχολείων:

Οι επισκέψεις σχολείων έχουν πλέον καθιερωθεί, μια δραστηριότητα που έχει ξεφύγει από τα σύνορα της Λάρνακας αφού οι επισκέψεις από Λεμεσό και Λευκωσία έγιναν πια συνήθεις.

Ξενάγηση, ανάγνωση παραμυθιού για μικρά παιδιά (νήπιο, Α’-Β’-Γ’ τάξη) και εξήγηση/κανόνες της λειτουργίας μιας βιβλιοθήκης, πια η διαδικασία να εκδοθεί ένα βιβλίο και ο ρόλος του ISBN, για πιο μεγάλα παιδιά Δ’-Ε’-Στ’ τάξη).

Μετά τα παιδιά έχουν τον χρόνο να σχεδιάσουν και να εκφράσουν με δικό τους τρόπο πως αντιλαμβάνονται αυτά που μόλις άκουσαν.

Η επίσκεψη συνδυάζετε  και με παρακολούθηση του ειδικού προγράμματος του Μουσείου Παιχνιδιών, που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Δημοτική βιβλιοθήκη.

 

Τα «Σαββατιάτικα ταξίδια»

Κάθε Σάββατο απ’ τις 10.00-11.15 το θέμα μας είναι τα παιδιά.

Τα «Σαββατιάτικα ταξίδια» ήταν ένας τρόπος να προσελκύσουμε τα παιδιά,  δίνοντας τους ερεθίσματα ώστε να αισθάνονται ότι η βιβλιοθήκη είναι ένα οικείο μέρος γι αυτά.

Μέσα από την ανάγνωση παραμυθιού, τα παιδιά συμμετέχουν εκφράζοντας τα συναισθήματα τους π.χ. αν τους ενθουσίασε, αν προτιμούσαν να είχε αλλιώτικη κατάληξη το παραμύθι, το δίδαγμα που μας αφήνει η ιστορία κ.α.

Μετά εκμεταλλευόμαστε τον υπόλοιπο χρόνο φτιάχνοντας διάφορες κατασκευές ή ζωγραφιές, όπως π.χ. το οικογενειακό μας δέντρο, Χριστουγεννιάτικες κάρτες, γράμμα προς τον Άγιο Βασίλη, Καλώς ήρθες άνοιξη κ.α. πάντα χρησιμοποιώντας υλικά ανακυκλώσιμα, π.χ. εφημερίδες, φύλα κ.α.

 

Λέσχη Ανάγνωσης:

Λέσχη Ανάγνωσης ονομάζεται μια ομάδα ανθρώπων που έχουν συμφωνήσει να συναντιούνται σε τακτά διαστήματα (συνήθως μία φορά τον μήνα) και να συζητούν για βιβλία που αποφάσισαν να διαβάσουν από κοινού.

Για όσους αγαπούν και διαβάζουν με πάθος λογοτεχνία, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις Βραδιές  Ανάγνωσης και να μοιραστούν με τα υπόλοιπα μέλη τη συγκίνηση, τον προβληματισμό ή  και τη δυσαρέσκεια που ένιωσαν από ένα βιβλίο που είχε προταθεί για ανάγνωση.

Υπεύθυνη οργάνωσης: Ρέα Κουμπαρή (βοηθός βιβλιοθηκονόμος-συγγραφέας)

Συντονίστρια συζήτησης: Τασούλα Γαϊτάνου (δασκάλα-συγγραφέας)

 

Διαχειριστές:

Θα ήταν συνετό να αναφέρουμε τα ονόματα αυτών που δούλεψαν με αφοσίωση και άφησαν ο καθένας το προσωπικό του στίγμα ξεκινώντας απ τους αείμνηστους κ. Γιάγκο Κωνσταντινίδη (1908-2004) και Θεόδωρος Τσικίνης ο οποίος υπηρέτησε ως βιβλιοθηκάριος από το (2001-2007).

Ακόμη οι αφυπηρετήσαντες  Λευτέρης Μουζούρης (2008-2015) και  Βιβλιοθηκονόμος Βαρβάρα Κατσιατή, τώρα την θέση πληρεί η Ρέα Κουμπαρή.

 

FACEBOOK PAGE: https://www.facebook.com/AradippouLibrary