Stadium

 

Το Δημοτικό Στάδιο είναι εγκεκριμένο από τον ΚΟΑ και σε αυτό γίνονται αγώνες δεύτερης, τρίτης και τέταρτης κατηγορίας. Το Στάδιο είναι χωρητικότητας 2.000 θέσεων.

Χρησιμοποιείται ως έδρα των ποδοσφαιρικών ομάδων του Δήμου Αραδίππου, Ομόνοιας και Ερμή αλλά και άλλων ομάδων του Δήμου. 

Φροντιστής του Δημοτικού Σταδίου είναι ο κ. Λούκας Κυριάκου.

Τηλέφωνο/Φαξ του σταδίου: 24530984

 

Ιστορικό

Το δημοτικό στάδιο ξεκίνησε σαν μια αλάνα και σταδιακά μετατράπηκε σε κοινοτικό γήπεδο που φιλοξενούσε τις δύο ποδοσφαιρικές ομάδες της Αραδίππου, Ομόνοια και Ερμή.

Το 1990 εγκαταστάθηκε φωτισμός που αργότερα αναβαθμίστηκε.

Στις αρχές του 1996 το γήπεδο χορτοφυτεύτηκε.

Κατά καιρούς έγιναν βελτιωτικά έργα.

Το 1985 το Συμβούλιο Βελτιώσεως Αραδίππου ζήτησε από τον ΚΟΑ την παραχώρηση γης για τη δημιουργία νέου σύγχρονου σταδίου. Οι λόγοι στους οποίους στήριξε το αίτημά του ήταν βασικά:

  • Το γεγονός ότι το στάδιο δεν μπορούσε πια να ανταποκριθεί στις ποδοσφαιρικές και άλλες αθλητικές ανάγκες λόγω στενότητάς του .
  • Δεν υπήρχε χώρος στάθμευσης των οχημάτων των θεατών και ως εκ τούτου, όταν χρησιμοποιείτο, δημιουργούνταν προβλήματα ευχερούς διακίνησης οχημάτων και πεζών.

Σε σύσκεψη που έγινε τον Αύγουστο του 1985 στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συμβουλίου Βελτιώσεως Αραδίππου, του Έπαρχου Λάρνακας, του ΚΟΑ και του Τμήματος Δασών συζητήθηκε το θέμα της παραχώρησης δασικής γης στην περιοχή Ριζοελιάς για τη δημιουργία νέου σύγχρονου σταδίου. Η ιδέα έγινε κατ’ αρχήν αποδεκτή και συμφωνήθηκε να μελετηθούν επιμέρους προβλήματα.

Τον Απρίλιο του 1986 επελέγη στα χαρτιά γη έκτασης 10 περίπου σκαλών, στην οποία θα ανεγειρόταν το στάδιο. Το μεγαλύτερο μέρος της γης αυτής ανήκει στο Τμήμα Δασών, που θα την παραχωρούσε με μακροχρόνια μίσθωση και το υπόλοιπο αποτελείτο από 8 τεμάχια γης που ανήκαν σε ιδιώτες και παρεμβάλλονταν στη δασική γη. Αυτά τα τεμάχια γης έπρεπε να αποκτηθούν είτε με αγορά τους είτε με απαλλοτρίωσή τους.  

Το Φεβρουάριο του 1989 ο Δήμος Αραδίππου δημοσίευσε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας το διάταγμα απαλλοτρίωσης και προχώρησε στην πληρωμή αποζημιώσεων για την αξία των ιδιωτικών κτημάτων.

Το Σεπτέμβριο του 1990  μετά από σχετικό διαγωνισμό ετοιμάστηκαν από αρχιτεκτονικό γραφείο σχέδια για την κατασκευή του νέου δημοτικού σταδίου που προβλέπει:

  • Το κύριο στάδιο για 8-10 χιλιάδες θεατές.
  • Δύο βοηθητικά γήπεδα προπονήσεων (για να παραχωρηθούν στα δύο σωματεία της Αραδίππου Ομόνοια και Ερμή).
  • Κλειστή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κατάλληλη για πετόσφαιρα, καλαθόσφαιρα, χειροσφαίριση κλπ.
  • Δύο υπαίθρια γήπεδα αντισφαίρισης.
  • Χώρους στάθμευσης και πρασίνου.

Λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης, λόγω προσφυγών που έγιναν κατά των απαλλοτριώσεων και μάλλον και για οικονομικούς λόγους η υλοποίηση του έργου δεν προχώρησε. Ως εκ τούτου η ιδέα για δημιουργία νέου δημοτικού σταδίου στον χώρο αυτό ατόνησε. Εξάλλου ο ΚΟΑ άρχισε να έχει ορισμένες επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα της δημιουργίας νέου σταδίου έναντι αρκετών εκατομμυρίων λιρών. Ο ΚΟΑ επικαλείτο για την εναντίωσή του στην ιδέα το γεγονός ότι το ΓΣΖ είναι πολύ κοντά στην Αραδίππου.

Όταν άρχισαν μετά το 1995 οι συζητήσεις για την ανέγερση του Λυκείου Αραδίππου ο χώρος που είχε επιλεγεί για την ανέγερση του νέου δημοτικού σταδίου θεωρήθηκε ως ένας από τους υποψήφιους χώρους για την ανέγερση του Λυκείου. Σε σύσκεψη με τον τότε Υπουργό Παιδείας, μ. Πεύκιο Γεωργιάδη, το Δημοτικό Συμβούλιο εισηγήθηκε την ανέγερση του Λυκείου στο χώρο που είχε επιλεγεί για την ανέγερση του δημοτικού σταδίου. Ο υπουργός δέχτηκε την εισήγηση και τροχοδρομήθηκαν οι ενέργειες για την ανέγερσή του. Το Λύκειο άρχισε να λειτουργεί από τη σχολική χρονιά 2007.

Από τον αρχικό χώρο που είχε επιλεγεί για την ανέγερση του σταδίου απέμεινε ένα κομμάτι, για το οποίο ο Δήμος Αραδίππου ζήτησε να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση δύο βοηθητικών γηπέδων για τα δύο σωματεία της Αραδίππου. Το αίτημα ακόμη εκκρεμεί.

Ο Δήμος επανήλθε στο θέμα της δημιουργίας νέου δημοτικού σταδίου και εντόπισε χώρο κατάλληλο (χαλίτικη γη) στην περιοχή Άλωνα και ζήτησε να του παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό. Ο Κλάδος Κυκλοφοριακών Μελετών για τους δικούς του λόγους απέρριψε την εισήγηση. Οι προσπάθειες του Δήμου για δημιουργία νέου δημοτικού σταδίου ακόμη συνεχίζονται.