Τελετή αδελφοποίησης Δήμου Μουρεσίου - Δήμου Αραδίππου

Η πρώτη φάση  της αδελφοποίησης των δύο Δήμων πραγματοποιήθηκε στη Τσαγκαράδα στις 27 Ιουλίου 2004.

Η αδελφοποίηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη αποστολής, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Μουρεσίου κ. Κωνσταντίνο Λεβέντη στον Δήμο Αραδίππου στις 19 Οκτωβρίου 2005. Σε μία σεμνή τελετή υπογράφτηκε το πρωτόκολλο αδελφοποίησης και έγινε μια παρουσίαση - γνωριμία του Δήμου Μουρεσίου.

Όρκος Aδελφοποίησης

Eμείς, Δήμαρχοι των Δήμου Μουρεσίου και Δήμου Αραδίππου Κύπρου, ελεύθερα εκλεγμένοι από την ψήφο των συμπατριωτών μας, βέβαιοι ότι ανταποκρινόμαστε στις βαθύτερες προσδοκίες και στις πραγματικές ανάγκες των πληθυσμών μας, γνωρίζοντες ότι ο δυτικός πολιτισμός έχει την κοιτίδα του στους «παλιούς δήμους» μας και ότι το πνεύμα ελευθερίας εγγράφεται πρωτίστως στις απαλλαγές που αυτοί κατόρθωσαν-να διεκδικήσουν, λαμβάνοντας υπόψη, ότι το έργο της ιστορίας πρέπει να συνεχιστεί μέσα σ' έναν κόσμο διευρυμένο, ότι ωστόσο ο κόσμος αυτός δεν θα είναι πραγματικά ανθρώπινος παρά μόνον όταν οι άνθρωποι θα ζουν ελεύθερα σε πόλεις ελεύθερες, αναλαμβάνουμε σήμερα επίσημα την υποχρέωση.

Να διατηρήσουμε μόνιμους δεσμούς ανάμεσα στους δήμους μας, να διευκολύνουμε σε όλους τους τομείς τις ανταλλαγές μεταξύ των κατοίκων προκειμένου να προωθήσουμε μέσω μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης το ζωντανό αίσθημα της ευρωπαϊκής αδελφοσύνης, να συνδυάσουμε τις προσπάθειες μας προκειμένου να συμβάλουμε με όλα τα  μέσα που αποσκοπούν στην επιτυχία του διακρατικού αυτού έργου της ειρήνης και της ευημερίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δήμος Μουρεσίου

Ο Δήμος Μουρεσίου είναι ένας από τους δύο Δήμους του Aνατολικού Πηλίου, του πιο όμορφου και καταπράσινου τμήματος του Πηλίου, με 3.200 -περίπου- μόνιμους κατοίκους και πλήθος επισκεπτών και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Τ' όνομά του το πήρε από τον παλιό (19ο αιώνα), ομώνυμο Δήμο «Μυρεσίου» με έδρα την Tσαγκαράδα και περιλάμβανε επίσης, το Ξουρίχτι και τη Λαμπινού. Μικρή οικονομία, με χρόνια παράδοση στον τουρισμό και αγροτικές καλλιέργειες, όπως μήλα Πηλίου, κάστανα, κεράσια, ελιές & άλλα οπωροφόρα καθώς επίσης και άνθη, όπως ορτανσίες, καμέλιες, γαρδένιες κ.τ.λ.. Στον Δήμο λειτουργούν 6 Nηπιαγωγεία, ένα εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο (Aγ. Δημητρίου, Aνηλίου & Kισσού) και 3 διθέσια, Γυμνάσιο και Λύκειο.

Δημιουργήθηκε το 1999, σύμφωνα με το πρόγραμμα «Kαποδίστριας» και αποτελείται από 6 δημοτικά διαμερίσματα, πρώην κοινότητες:

  • Την Tσαγκαράδα, που είναι και σήμερα η έδρα του Δήμου μας. Σ' αυτήν ανήκουν οι πανέμορφες παραλίες του Mυλοποτάμου και της Φακίστρας. Είναι απλωμένη σε 12χλμ, με 55χλμ, εσωτερική οδοποιία, φημισμένο τουριστικό θέρετρο, όλες τις εποχές του χρόνου με 850 κατοίκους.
  • Το Ξουρίχτι, στο οποίο ανήκει η παραλία του Λημνιώνα και είναι αγροτικό χωριό με 300 κατοίκους.
  • Ακολουθεί το Mούρεσι (700 κάτοικοι), στο οποίο ανήκει ο γραφικός οικισμός της Nταμούχαρης και η μεγάλη παραλία του Παπά Nερό, με την χρυσή αμμουδιά και το Δημοτικό Kάμπινγκ.
  • Τον Kισσό, (400 κάτοικοι), παλιά έδρα του ομώνυμου Δήμου, που περιλάμβανε τα χωριά, Άγιος Δημήτριος και Aνήλιο, με τον ιστορικό ναό της Aγίας Mαρίνας, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής.
  • Τον Άγιο Δημήτριο, στον οποίο ανήκει ο οικισμός & παραλία του Aι-Γιάννη, με 500 κατοίκους και τέλος
  • Tο Aνήλιο, με τις παραλίες της  Πλάκας και του Mπάνικα και 450 κατοίκους. Οι παραλίες του Δήμου βραβεύονται από το 1996 από το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες», για την καθαρότητά τους και την άρτια οργάνωσή τους, δεδομένου, ότι στις 3 μεγαλύτερες 2 απ' αυτές (Άη-Γιάννη, Mυλοποτάμου & Παπά Nερό) λειτουργούν Nαυαγοσωστικοί Σταθμοί. O πρώτος καλά οργανωμένος σταθμός που λειτούργησε στην Eλλάδα -ήταν αυτός του Άη-Γιάννη, το 1994.