Με την ετυμολογία της λέξης Αραδίππου ασχολήθηκαν πολλοί, ειδικοί και μη. Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, οι απόψεις διίστανται, μερικές φορές διαμετρικά. Έχουν διατυπωθεί διάφορες εκδοχές για την προέλευση της λέξης. Ένας από αυτούς είναι και ο δημότης της Αραδίππου Αντρέας Μιτσηγιώργης, συνταξιούχος δάσκαλος, που συνέγραψε ένα εμπεριστατωμένο άρθρο για το πώς πήρε η Αραδίππου το όνομά της. Ήταν δε πολύ πρόθυμος να μας επιτρέψει να το εντάξουμε στην ιστοσελίδα μας και τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Το παρόν σημείωμα αποτελεί μια πολύ μικρή σύνοψη του άρθρου του κ. Μιτσηγιώργη.

Σύμφωνα με τον κ.  Μιτσηγιώργη, όλοι, σχεδόν, όσοι ασχολήθηκαν με την προέλευση του ονόματος της Αραδίππου δέχονται ότι το τοπωνύμιο αυτό προήλθε από το κύριο όνομα του πρώτου οικιστή της. Η άποψη ότι το όνομα Αραδίππου προήλθε από τις λέξεις αράδα + ίππος απορρίπτεται από τους σοβαρούς ερευνητές.

Όλοι οι μελετητές συμφωνούν ότι η λέξη Αραδίππου είναι σύνθετη λέξη κι ότι το δεύτερο συνθετικό της είναι η λέξη ίππος. Ενώ όμως, για το δεύτερο συνθετικό του τοπωνυμίου, υπάρχει ομοφωνία, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το πρώτο. Υπάρχουν δυο εκδοχές:

(α) Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το όνομα του πρώτου οικιστή της Αραδίππου, από το οποίο πήρε το όνομα της, ήταν Αράδιππος, που ενδεχομένως προήλθε από κάποιον οικιστή της Αραδίππου που ήλθε από το νησάκι Άραδος, κοντά στις ακτές της Συρίας.

(β) Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, το όνομα του οικιστή της Αραδίππου δεν ήταν Αράδιππος αλλά Ράδιππος, χωρίς το αρχικό α. Η εκδοχή αυτή ενισχύεται κι από το γεγονός ότι σε παλιά επίσημα έγγραφα, επιστολές και χάρτες της Φραγκοκρατίας, αλλά και μεταγενέστερων περιόδων, το όνομα της Αραδίππου αναφέρεται χωρίς το αρχικό α.

Άποψη του κ. Μιτσηγιώργη  είναι ότι το μόνο που γνωρίζουμε για τον οικιστή της Αραδίππου είναι το πρώτο του όνομα (Ράδιππος). Ακόμα όμως και γι' αυτό υπάρχουν διιστάμενες απόψεις, όσο αφορά την αρχική του μορφή και την ετυμολογία του. Μπορούμε όμως, αξιοποιώντας και συγκρίνοντας τα εφόδια που μας παρέχουν η αρχαιολογία, η γλωσσολογία και η παράδοση, να κάνουμε διάφορες εικασίες, για την καταγωγή, το χρόνο άφιξής του στον τόπο μας και την προσωπικότητά του. Από την εξέταση της ετυμολογικής υφής και του σημασιολογικού περιεχομένου του ονόματος Ράδιππος, βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα:

  • Ο οικιστής της Αραδίππου ονομαζόταν Ράδιππος ή Ρόδιππος και ήταν ελληνικής καταγωγής.
  • Προερχόταν από την τάξη των αρίστων κι ήταν ένας χαρισματικός ηγέτης.
  • Καταγόταν από κάποιο δήμο της Αττικής ή από κάποιο νησί.
  • Ξεκίνησε από την Ελλάδα με μια ομάδα συμπατριωτών του, την περίοδο του μεγάλου ελληνικού αποικισμού ή λίγο μετά τον Τρωικό Πόλεμο, προς αναζήτηση μιας καινούργιας πατρίδας και έφτασαν στα νότια παράλια της Κύπρου, όπου ίδρυσαν, σε μικρή απόσταση από τις ακτές, μια μικρή πόλη ή
  • Διορίστηκε από τις αρχές της πολιτείας του ως οικιστής μιας ομάδας αποίκων με την εντολή να τους οδηγήσει στην Κύπρο, σε μια περιοχή βορειοδυτικά του Κιτίου, όπου κάποιοι συμπατριώτες τους έμποροι είχαν επισημάνει ένα κατάλληλο μέρος για ίδρυση αποικίας.

Η του Ραδίππου πόλη μπορεί να μην είχε την ίδια με άλλες πόλεις της Κύπρου ανάπτυξη και να μην απέκτησε φήμη και πλούτο, όμως κατόρθωσε να κρατήσει το όνομα του ιδρυτή της και την κληρονομιά των πρώτων της κατοίκων αναλλοίωτα, ως τις μέρες μας.

Αν θέλετε να διαβάσετε όλο το άρθρο του κ. Μιτσηγιώργη, πατήστε εδώ