Σύμβαση επιδότησης για υλοποίηση της Δράσης «Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές», υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή ο Δήμος Αραδίππου.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Ευάγγελο Ευαγγελίδη η σύμβαση έγινε «στα πλαίσια υλοποίησης πολύμορφων δράσεων επιχορηγημένων από τα Ταμεία Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας». Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ευαγγελίδης το νέο συγχρηματοδοτούμενο έργο στο οποίο εντάχθηκε ο Δήμος Αραδίππου,

στο πλαίσιο του Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ), έχει τίτλο «Προγράμματα Ένταξης από τοπικές Αρχές προς Υπηκόους Τρίτων Χωρών». Στόχος του έργου είναι η υποβοήθηση της διαδικασίας ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών (ΥΤΧ) στην κυπριακή κοινωνία και η βελτίωση πρακτικών και πολιτικών που εφαρμόζονται σε σχέση με τους ΥΤΧ. Εξήγησε πως «η ενεργός συμμετοχή και δραστηριοποίηση του Δήμου Αραδίππου, ως ενός από τους μεγαλύτερους Δήμους της Δημοκρατίας, θα συμβάλει τα μέγιστα στην ομαλότερη ένταξη των ΥΤΧ που ζουν στην Eπαρχία Λάρνακας. Με οδηγό το τρίπτυχο `Αλληλεγγύη, Πρόοδος και Ευημερία`, ο Δήμος Αραδίππου θα επιδιώξει να προβάλει και να τονίσει, για ακόμη μία φορά, πως βρίσκεται δίπλα στους ΥΤΧ προκειμένου να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν, όσο το δυνατό πιο ομαλά, στην καινούργια πραγματικότητα της ζωής τους και στα καινούργια δεδομένα που έχουν να αντιμετωπίσουν», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ευαγγελίδης είπε πως η «συγκεκριμένη δράση που θα υλοποιήσει ο Δήμος Αραδίππου περιλαμβάνει εκμάθηση αγγλικών σε ΥΤΧ, εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών σε ΥΤΧ, κοινωνικό προσανατολισμό σε ΥΤΧ (Ιστορία της Κύπρου, κοινωνικά και δημογραφικά δεδομένα της Κύπρου), κοινωνική φροντίδα και σχολική στήριξη σε παιδιά ΥΤΧ, υλοποίηση ενός πολιτιστικού φεστιβάλ μεταξύ ΥΤΧ και Κυπρίων και υλοποίηση ενός αθλητικού φεστιβάλ μεταξύ ΥΤΧ και Κυπρίων».

Όλες οι ενέργειες, συνέχισε, «πρέπει να καλύψουν συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους και όλο το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τις 30 Ιουνίου αυτού του χρόνου".

Ανέφερε ακόμα ότι «ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 119.135 ευρώ και όλες οι ενέργειες της δράσης είναι επιχορηγημένες κατά 95% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης και κατά 5% από την Κυπριακή Δημοκρατία».