Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Αγνοουμένων πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμο Αραδίππου την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας, κου Χριστόφορου Φωκαϊδη. Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με τη μεταφορά φλόγας από μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, από τον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου, στο χώρο του Μνημείου. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοούμενων από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας, κ. Χριστοφόρο. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο αναφοράς και ανάγνωση των βιογραφικών των ηρώων. Μετά από  απαγγελία από τη κα Θεονίτσα Ερμογένους,  η εκδήλωση συνεχίστηκε με ομιλίες από τον κον Ζαχαρία Συμεού, εκ μέρους των οικογενειών των αγνοουμένων και τους κους  Αναστάσιο Μένοικο και Ζάκο Πάρτο, εκ μέρους των αποδήμων.  Ακολούθησε ομιλία από τον Δήμαρχο Αραδίππου και τον Υπουργό ΄Αμυνας ο οποίος και τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου. Στη συνέχεια, έγινε απονομή μεταλλίων τιμής  του Δήμου Αραδίππου σε εκπρόσωπους των οικογενειών των αγνοουμένων και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τήρηση  ενός λεπτού σιγή και την ανάκρουση του Εθνικού ΄Υμνου.

Τον σχεδιασμό του Μνημείου το οποίο βρίσκεται στη λεωφόρο Κυριάκου Μάτση 55, έναντι του Γυμνασίου Αραδίππου, ανέλαβε αφιλοκερδώς ο αρχιτέκτονας Σόλωνας Στυλιανίδης, ενώ τη φιλοτέχνηση έκανε ο γλύπτης Φυλακτής Ιερείδης. Το έργο ανεγέρθηκε με αρωγή των αποδήμων Αραδίππου και είναι αφιερωμένο στους αγνοούμενους της Αραδίππου από την τούρκικη εισβολή του 1974. Υπενθυμίζεται ότι οι αγνοούμενοι της τουρκικής εισβολής του Δήμου Αραδίππου είναι οι Μιχάλης Παγώνης, Γιαννάκης Γιαννάτζιη, Σάββας Χατζηματθαίου, Δημήτρης Κοντονικόλας, Κυριάκος Πιριπίτση (ευρεθέντας), Κωστάκης Συμεού, Δημήτρης Φιλή, Ελευθέριος Γεωργίου (ευρεθέντας), Στέλιος Ελευθερίου (ευρεθέντας), Χρίστος Ερμογένους, Νίκος Κυριάκου Κακή, Ανδρέας Μίσιη (ευρεθέντας), Δημήτρης Μωυσέως και Φίλιππος Ντουρής.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Ευάγγελος Ευαγγελίδης, αναφέρθηκε στην εκπλήρωση του ιστορικού χρέους  όλων και στην ανάγκη για  ενότητα και ομοψυχία. Τέλος, τόνισε την οφειλή  προς τις επόμενες γενιές ηια πλήρη διερεύνηση και διακρίβωση της τύχης του κάθε ενός από τους αγνοουμένους μας, ως ελάχιστη οφειλή προς όσους αγωνίστηκαν για τον τόπο.

Την επιμέλεια των κειμένων της εκδήλωσης έκαναν οι Αργύρης Οικονόμου  και Δημήτρης Σκουρουμούνης και την όλη παρουσίαση η Μαρία Παπαμαρκίδου και Σταύρος Αλαμπρίτης.