Α΄ Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου

1. Η ιστορία του

Η ιστορία του αρχίζει από το 1925 με την ανέγερσή του, στην άκρη τότε του χωριού.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι συνθήκες λειτουργίας των λιγοστών σχολείων που υπήρχαν στην Κύπρο ήταν άθλιες χωρίς καμιά στήριξη και συντηρούνταν αποκλειστικά από τους κατοίκους ή την Εκκλησία κάθε κοινότητας. Το ίδιο συνέβαινε και στην κοινότητά μας.

Η Αραδίππου, φιλοπρόοδη όπως πάντα, ίδρυσε το πρώτο της σχολείο το 1833 που στεγάστηκε σε μια αίθουσα  στον περίβολο της εκκλησίας του Αποστόλου Λουκά. Παρέμεινε εκεί σχεδόν για ένα αιώνα.

Το 1925 αποτελεί ορόσημο στα εκπαιδευτικά δρώμενα της κοινότητας. Ανεγείρεται το νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει το πρώτο σχολείο. Οι πέτρινοι τοίχοι του, οι δωρικές κολόνες που κοσμούν την πρόσοψη και τα ακροκέραμα ολόγυρα στη στέγη το καθιστούν ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής.

Λειτουργεί στην αρχή ως Αρρεναγωγείο Αραδίππου. Τα κορίτσια παρέμειναν στο κτίριο της πλατείας του Αποστόλου Λουκά μέχρι το 1935, οπότε μετακινήθηκαν στο σχολείο, που μετατρέπεται σε μεικτό. Το 1949 ανεγείρεται νότια του σχολείου μας το Παρθεναγωγείο Αραδίππου και το σχολείο μετατρέπεται ξανά σε Αρρεναγωγείο. Το 1969 ενώνονται τα δύο σχολεία και λειτουργούν ως μεικτά σε δύο κύκλους, κατώτερο και ανώτερο. Το 1984 το κτίριο του κατώτερου κατεδαφίζεται λόγω κτιριακών προβλημάτων και αργότερα κτίστηκε στην ίδια θέση το Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Με την αύξηση των μαθητών, το 1992 ανεγείρεται στη νότια πλευρά του σχολείου μας νέα πτέρυγα που περιλαμβάνει τέσσερις νέες αίθουσες διδασκαλίας, κυλικείο, αποδυτήρια αποθήκη γυμναστικής και σύγχρονα αποχωρητήρια.

Στα επόμενα χρόνια η κατάσταση του νεοκλασικού κτιρίου δεν είναι και η καλύτερη. Ευτυχώς μετά από αλλεπάλληλα διαβήματα και συντονισμένες προσπάθειες των εκάστοτε Διευθύνσεων του Σχολείου, των Συνδέσμων Γονέων και της Σχολικής Εφορείας προς τους αρμόδιους φορείς, εγκρίθηκε η αναπαλαίωση-ανακαίνιση του σχολείου και η αντισεισμική αναβάθμισή του. Το 2004 αποπερατώθηκαν τα έργα. Το νεοκλασικό οικοδόμημα πήρε την λάμψη που του αξίζει. Με την επιβλητικότητα του, τις απλές γραμμές, τον περιποιημένο ανθόκηπο στην πρόσοψη δεσπόζει στην κεντρικότερη λεωφόρο του Δήμου μας.

Με την αύξηση του αριθμού των μαθητών και τις ολοένα αυξανόμενες εκπαιδευτικές ανάγκες το 2008 αρχίζουν ξανά έργα επέκτασης στο σχολείο, που περιλαμβάνουν νέες αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, αίθουσα Ειδικής Αγωγής, ιατρείο, κυλικείο, αποχωρητήρια. Με την απαλλοτρίωση μεγάλης έκτασης γύρω από το σχολείο, επεκτείνονται οι αθλητικοί χώροι του καθιστώντας το Α΄ Δημοτικό Αραδίππου ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο που μεταλαμπαδεύει γνώσεις, καλλιεργεί ψυχές και διαπλάθει χαρακτήρες.

Σήμερα το Α΄ Αραδίππου συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Με την πλούσια δράση του, τις καινοτομίες που εφαρμόζει, τη συμμετοχή του σε τέσσερα Ευρωπαϊκά προγράμματα,  τον συντονισμό του Οικολογικού Προγράμματος, τα δειγματικά μαθήματα που προσφέρει, τη συμμετοχή του σε διαγωνισμούς, σε πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως και τόσα άλλα,  πρωτοπορεί και πρωτοτυπεί. Δίκαια οι μαθητές και δάσκαλοί του δικαιούνται να περηφανεύονται και να καμαρώνουν για το σχολείο τους.

 

2. Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση:

Αρχ. Μακαρίου Γ΄ 32

7100 Αραδίππου 

Τηλέφωνο: 24533662

Φαξ: 24813037

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιστοσελίδα: http://dim-aradippou1-lar.schools.ac.cy