Για μας στον Δήμο Αραδίππου ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας, γιατί, ως θεσμός, βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε κοντά στην κοινωνία.

Η κοινωνική πολιτική δεν αποτελεί για μας φιλανθρωπία, αλλά υπεύθυνη, σοβαρή, συνεχής και επιστημονικά τεκμηριωμένη πολιτική παρέμβαση, όπου ο Δήμος θα υπηρετεί ισότιμα τις πιο ευαίσθητες ομάδες Δημοτών με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και τη διαφορετικότητά τους. Η κοινωνική πολιτική απευθύνεται σε όλους τους δημότες. Στόχος μας είναι οι υπηρεσίες που παρέχονται από τον Δήμο να είναι προσιτές με ευρύτητα, αποδοτικότητα, αποτελεσματικότητα και να έχουν συνέπεια και συνέχεια.

Ο Δήμος Αραδίππου ασκεί την κοινωνική του πολιτική μέσω της Επιτροπής Ευημερίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, που με τη σειρά της συνεργάζεται στενά με το Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου για την υλοποίηση των στόχων του Δήμου στον τομέα αυτό. Θέλοντας να συμβάλει στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων και θεωρώντας απαραίτητη τη συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς αλλά και εθελοντές δημότες, αποφάσισε όπως στην επιτροπή συμμετέχουν ισότιμα εκπρόσωποι όλων των οργανωμένων συνόλων αλλά και εθελοντές δημότες, των οποίων η βοήθεια και συμβολή είναι πολύτιμη. Η ποιότητα ζωής των δημοτών αλλά και ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας που θέλουμε να δώσουμε στον Δήμο Αραδίππου είναι ο στόχος της επιτροπής. Ζούμε σε ένα οικονομικά αβέβαιο παρόν με δυσάρεστες συνέπειες σε ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας. Αυτό το γεγονός αποτελεί μια πρόκληση για εγρήγορση και συντονισμένη παρέμβαση της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από την παροχή των καλυτέρων υπηρεσιών με δυνατότητα ισότιμης και άμεσης πρόσβασης όλων των δημοτών.

Η κοινωνική πολιτική στον Δήμο Αραδίππου ασκείται σε δύο κατευθύνσεις – πυλώνες:

  • η πρώτη αφορά την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε συνεργασία με κρατικούς φορείς και άλλους·
  • η δεύτερη έχει να κάνει με την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των δημοτών.

 

Λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων της επιτροπής δίνονται συνοπτικά πιο κάτω.

 

1. ΠΑΡΟΧΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Κοινοτική εργασία

Ο Δήμος Αραδίππου σε συνεργασία με το Συμβούλιο Εθελοντισμού Λάρνακας και το Επαρχιακό Γραφείο Ευημερίας έθεσαν από τον Απρίλη του 2011 σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Κοινοτική εργασία χωρίς αμοιβή».

 Η κοινοτική εργασία είναι μια ποινή, η οποία επιβάλλεται από τα δικαστήρια της Κύπρου, συνήθως σε νεαρούς παραβάτες και για αδικήματα όχι τόσον σοβαρά, αντί προστίμου ή φυλάκισης.

Ο καταδικασθείς σε κοινοτική εργασία συνεχίζει κανονικά να εργάζεται και να αντιμετωπίζει τις οικογενειακές του υποχρεώσεις, ενώ ταυτόχρονα, σε ώρες που προγραμματίζονται από τον λειτουργό του γραφείου ευημερίας, παρέχει κοινοτική εργασία μέχρι να εξαντληθούν οι ώρες που του έχει επιβάλει το δικαστήριο. Από το πρόγραμμα αυτό ωφελούνται τόσο ο παραβάτης, που αποφεύγει την ποινή φυλάκισης ή προστίμου όσο και Δήμος, ο οποίος δέχεται εργασία χωρίς αμοιβή.

Κατασκήνωση Λεμύθου

Το καλοκαίρι του 2005 ο Δήμος μας δημιούργησε την κατασκήνωση για παιδιά του δημοτικού, η οποία βρίσκεται στο γραφικό αυτό χωριό  στην περιοχή του Τροόδους. Στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού, το οποίο έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να υποδέχεται περίπου 200 παιδιά σε κάθε κατασκηνωτική περίοδο. Στον χώρο αυτό τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν να παίξουν και να διαγωνιστούν, αλλά και να αναπτύξουν φιλίες και να ανεξαρτητοποιηθούν.

Στήριξη της δομής κοινωνικής ένταξης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρίες

Ο Δήμος Αραδίππου παρέχει οικονομική στήριξη στο Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού (ΣΚΕ), που από το 2007 μέχρι σήμερα λειτουργεί το εν λόγω πρόγραμμα από τις 1.00 μ.μ. έως και τις 6.00 μ.μ. καθημερινά. Με το πρόγραμμα αυτό δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά με ειδικές ικανότητες να δραστηριοποιούνται μετά το σχολείο, αλλά και στους γονείς τους να εργάζονται απρόσκοπτα, αφού γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους βρίσκονται σε ασφαλές περιβάλλον.

Επισκέψεις

Η Επιτροπή Ευημερίας διοργανώνει επισκέψεις κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα στις μονάδες των παιδιών με ειδικές ανάγκες στα σχολεία του Δήμου καθώς και στο γηροκομείο, αλλά και στους κρατούμενους στον Αστυνομικό Σταθμό Αραδίππου, προσφέροντας δώρα και ευχές σ’ αυτές τις ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων μας.

Παρατηρητής της Γειτονιάς

Πατήστε εδώ για το έντυπο εγγραφής μελών του Παρατηρητή της Γειτονιάς.

 

2.  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς του, ο Δήμος Αραδίππου διοργανώνει διάφορες δραστηριότητες που σκοπό έχουν να ενημερώσουν τους δημότες για σημαντικά θέματα που τους αφορούν ή να τους ψυχαγωγήσουν. Ενδεικτικά αναφέρονται οι πιο κάτω  δραστηριότητες:-

  • Σε συνεργασία με το Τμήμα Μητρότητας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και με γιατρούς οργανώνονται διαλέξεις για νέους ή υποψήφιους γονείς. Τέτοιες διαλέξεις αφορούν έγκυες γυναίκες, μητέρες που θηλάζουν, γονείς για τη σωστή ανατροφή και διατροφή των παιδιών τους κλπ.
  • Σε συνεργασία με κυβερνητικά τμήματα ή άλλους οργανισμούς οργανώνονται διαλέξεις για θέματα κοινωνικού χαρακτήρα.
  • Διοργανώνονται επίσης ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές εκδρομές για ευαίσθητες ομάδες δημοτών, όπως π.χ. οι συνταξιούχοι μας και τα παιδιά με ειδικές ικανότητες. 

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σαν Δήμος, εφόσον στην Κύπρο δεν είναι θεσμοθετημένη η εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης στα κοινωνικά ζητήματα και παρά τον χαμηλό προϋπολογισμό που έχουμε για ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων, εντούτοις έχουμε βάλει στόχο την εμπλοκή μας στα κοινωνικά ζητήματα με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε να βάλουμε και εμείς  έστω ένα μικρό λιθαράκι για μια καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών μας.

Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο κ. Μηνάς Ξιούρουππας, Δημοτικός Σύμβουλος