Μνημείο Πεσόντων

Μνημείο Πεσόντων

Η Αραδίππου συμμετέχει ενεργά στους αγώνες για την ελευθερία της Κύπρου μας. Το 1964 δίνει τους πρώτους νεκρούς, Παύλο Μιχαηλά και Παντελή Κοντό, στη μάχη της Μανσούρας. Το 1974 άλλα τρία παιδιά της, ο Γιώργος Ττοούλου, ο Μάριος Σιαρής και ο Τάσος Παπαθανασίου προσφέρουν τη ζωή τους θυσία στο βωμό της ελευθερίας στην Κερύνεια και στο Καϊμακλί.

Χρέος ιερό προς τους αθάνατους νεκρούς μας, οδηγεί στη σύσταση της πρώτης Ερανικής Επιτροπής για την ανέγερση Μνημείου Πεσόντων. Η προσπάθεια αυτή αρχίζει το 1971 με πρωτοβουλία της Ομόνοιας Αραδίππου, με αρχικό σκοπό την ανέγερση μνημείου για τους νεκρούς της Τηλλυρίας. Παγκοινοτικός έρανος αποφέρει το ποσό των £2.600.

Τα γεγονότα του 1974 αδρανοποιούν την Επιτροπή, η οποία επαναδραστηριοποιείται το 1984, διευρυμένη με σκοπό την ανέγερση μνημείου πεσόντων για τους νεκρούς του 1964 και 1974. Η Επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και το παρέδωσε στις 27 Μαΐου 1989 στον Δήμο Αραδίππου.

 

Μνημείο Κυπρίας Μάνας

Μνημείο Μάνας

Το μνημείο έχει ανεγείρει η Παγκύπρια Επιτροπή Μητέρων και Συζύγων Εθνοφρουρών (ΠΕΜΣΕ) Λάρνακας – Αμμοχώστου σε μια προσπάθεια για σωστή και δίκαιη αναγνώριση του σημαντικού ρόλου της μάνας στην Κυπριακή κοινωνία και ζωή και ως μια έκφραση του οφειλόμενου σεβασμού και αγάπης προς αυτή.

Το μνημείο ανεγέρθη στη Λεωφόρο Κυριάκου Μάτση λίγο πριν από τον Συνοικισμό Τσιακκιλερού. Ο  Δήμος Αραδίππου αποφάσισε να παραχωρήσει κατάλληλο χώρο και ανέλαβε την ευθύνη για την τοπιοτέχνηση, τη φροντίδα και συντήρηση του μνημείου. Για την ανέγερσή του είχε συσταθεί επιτροπή, της οποίας πρόεδρος ήταν ο κ. Αντρέας Τράττος, ο τότε Δήμαρχος Αραδίππου.

Τα σχέδια του μνημείου, που αποτελείται από τσιμέντο, ετοιμάστηκαν από τον Κύπριο καλλιτέχνη Αντρέα Τερέντη.

Στο μνημείο υπάρχουν 5 γυναικείες φιγούρες. Στη μέση είναι η Μάνα Κύπρος, που κρατάει αλυσίδες σπασμένες, σύμβολο της σκλαβιάς, ενώ οι άλλες 4 συμβολίζουν τη μάνα του πεσόντος, του αγνοουμένου, του πρόσφυγα και του εγκλωβισμένου.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στις 9 Οκτωβρίου 1996.